Pyöräilykierros Saimaalla

Pyöräilykierros Saimaalla

Mäntyharjuntie 61, 52300 Ristiina

Max 6 hlö

PYÖRÄILYKIERROS SAIMAALLA 

Ripaus liikuntaa, kulaus kulttuuria ja sopivasti mielen lepoa.
Tällä retkellä vietät Saimaan Yöveden äärellä kolme yötä ja neljä päivää Saimaan elämänmenoon ja kulttuuriin tutustuen. Majoitut persoonallisissa majoituspaikoissa, joissa pääset nauttimaan paikallisista herkuista ja saunan lempeistä löylyistä. Pakettiin kuuluu myös opastettu käynti Astuvansalmen kalliomaalauksilla, jonne puksuttelemme pienellä kalastajaveneellä. Koet siis kauniin Saimaan myös vesiltä ja kuulet maalausten ikiaikaisen tarinan. Taidetta pääset myös itse luomaan reissun viimeisessä majapaikassa. Tämä kulttuurikierros jättää Saimaan sydämeesi. Tervetuloa!

Reitti kulkee Haikolan kylästä Ristiinasta Nikinsalmeen Mikkelin ja Puumalan rajalle, vesitse kauniiseen Himalansaareen ja sieltä takaisin lähtöpisteeseen Ristiinaan. Lähin isompi kaupunki on Mikkeli (n. 20 km Ristiinasta). Jos et ole liikkeellä omalla autolla tai pyörällä pääset Mikkeliin julkisilla kulkuvälineillä. Tuukkalan tilalta saat vuokrattua halutessasi sähköpyörät. Matkatavarat kulkevat mukanasi, osan voit tarvittaessa jättää Tuukkalan tilalle odottamaan paluutasi.

Ryhmäkoko: min 2 
Vaativuustaso: helppo/keskivaikea. 
Opastus: Retki on omatoiminen, sisältää reitti-infon ja opastuksen

Lähdöt kesällä 2024:
Departures in summer 2024:
28.-31.5.2024
25.-28.6.2024
16.-19.7.2024
6.-9.8.2024
Tilauksesta myös muulloin majoituksen varaustilanteen mukaan.

Hinta: 595€/hlö. 3 vrk, 4 päivää.
Hintaan sisältyy:

  • 3 X yöpyminen (Tuukkalan tila, Uhkua ja Yöveden Ateljeekoti)
  • 3 X aamupala
  • 1 X retkilounas
  • 3 X illallinen
  • Kolmen saunan löylyt
  • Veneretken opastuksineen Astuvansalmen kalliomaalauksille
  • Taidehetken Katjan kanssa

Retki-info ja kartta 
Tilauksesta: vuokrapyörät 220€ / hlö. Henkilökuljetukset.

Pyöräilymatkaa kertyy yhteensä n. 72 km. 
- Saapumispäivänä mahdollisuus pieneen valmistavaan pyörälenkkiin.
- Toisen päivän pyöräilyosuus 35 km / sähköpyörällä n. 2 h
- Kolmannen päivän siirtymä tehdään veneellä, vesillä edetään noin 1,5 tunnin ajan
- Neljännen päivän pyöräilyosuus 37 km / sähköpyörällä n. 2 h
- Tiet pääosin kumpuilevaa hiekkatietä ja maalaisraittia. 

OHJELMA
1. Päivä | Saapuminen Ristiinaan Tuukkalan vanhalle sukutilalle klo 16 alkaen.
Tilan isäntäväki Leena ja Esko ottavat matkaajat vastaan tervetuliaisjuoman kera.

Majoitushuoneet sijaitsevat vanhassa aitassa tai lisärakennuksessa tilan pihapiirissä.
Voit jo tulopäivänä tehdä halutessasi pienen maaseutulenkin pyörällä ja ottaa tuntumaa ajoon. Jos olet vuokrannut sähköpolkupyörät saat isäntäväeltä varusteopastuksen ja hyvät reittivinkit. 
Sauna 
Illallinen. Herkkuja grillistä. 

2. Päivä
Aamupala Tuukkalassa ja pyöräily Vihreän kullan kulttuuritietä pitkin kohti Nikinsalmea ja Uhkuaa. Matkalla tutustut Pien-Toijolan Talonpoikaismuseoon.

Maalaisaamiainen 1800-luvun päätalon lasiverannalla. Aamiaispöydästä löytyy mm. emännän itsevalmistamia leivonnaisia, oman puutarhan mehuja ja hilloja, tilan kesäkanalan munia, sekä lähitilojen tuotteita.
Aamupalan jälkeen matka jatkuu kohti Ristiinaa ja Nikinsalmea Vihreän kullan kulttuuritietä pitkin. 
Ajoaika sähköpyörällä Tuukkalan tilalta seuraavaan kohteeseen Pien-Toijolan talonpoikaismuseoon on noin tunti. Siinä välillä ehdit pysähtyä Ristiinassa jätskillä ja lounasaikaan olet sopivasti Varkaantaipaleen kanavan kesäravintolassa. Varkaantaipale on vanha Pitkä kallioon louhittu avokanava vuodelta 1877.

Lounaan jälkeen matka jatkuu Pien-Toijolan talonpoikaismiljööseen. Paikallinen opas kertoo sinulle tilan historiasta. Pien-Toijola tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden tutustua jokseenkin täydellisenä säilyneeseen 1800-luvun maatilaan. Se on valtakunnallisesti merkittävä talonpoikaiskulttuuriympäristö. Alueella on kaikkiaan 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta, jotka muodostavat poikkeuksellisen hyvin säilyneen kokonaisuuden rakennuksineen ja esineineen

Matka jatkuu kohti Nikinsalmea. Ajoaikaa on jäljellä tunnin verran ja perillä olet noin klo 14. Vanhan hirsitorpan asukkaat Asta ja Ilkka ottavat teidät vastaan tervetuliaisjuoman kera. Nikinsalmessa pääset majoittumaan perinteiseen vanhan ajan tyyliin, aivan kuten ennen aikaan kesäaitoissa yövyttiin. Majoitustilana toimii pihapiirin aittarakennus. Täällä retkeläisillä on aikaa nauttia luonnosta. Voit samoilla lähimetsässä, kiivetä Tollonvuoren laelle ihastelemaan Ruokovedelle avautuvaa maisemaa, vuokrata kanootin pienelle melontaretkelle tai ihan vaan olla.

Illallinen 
Sauna 

3. Päivä
Nikinsalmesta siirtyminen pienellä kalastaja paatilla Himalansaareen Yöveden ateljeekotiin.

Matkalla pysähdytään astuvansalmen kalliomaalauksilla.
Matkalla pääset kokemaan kauneinta Saimaan järviluontoa vesiltä käsin. Saatammepa nähdä myös Saimaan norpan. Astuvansalmi tarjoaa parastaan juuri vesiltä, sillä veneestä käsin pääset näkemään myös kallioon piirtyvän jylhän Astuvan Ukon sivuprofiilin. Rantaudumme maalauksille ja opas kertoo teille Astuvan tarinan. Samalla nautitaan retkieväät.

Maalauksilta matka jatkuu kohti Himalansaarta ja Yöveden Ateljeekotia, jonne saavumme noin klo 14.
Yöveden Ateljeekodilla vastassa on kuvataiteilija Katja Antonoff. 

Viimeinen yö vietetään joko talossa tai piha-aitoissa Yöveden Ateljeekodin viehättävässä tunnelmassa. Tervetuloa kahvit ja teet sekä pientä purtavaa. Pienen hengähdyshetken jälkeen pääset Katjan kanssa kurkistamaan akvarellin maailmaan ja teet oman Yöveden maisemien innoittaman akvarellimaalauksen. Aiempaa kokemusta et akvarellimaalauksesta tarvitse.
Teoksen saat taustapahviin kehystettynä mukaasi. Illansuussa nautimme illallisen Ateljeekodin salissa tai sään salliessa puutarhassa. 

Illallinen 
Sauna 

4. Päivä
Aamupala ateljeekodissa. Himalansaaren kulttuurimaiseman läpi polkien takaisin Tuukkalan tilalle.