Äksyt Ämmät - vastuullisuus

ÄKSYJEN ÄMMIEN 15 VASTUULLISUUSTEKOA

1. Äksyt Ämmät kompensoi lentävien asiakkaittensa matkat lähtömaasta kotimaan Nurmesta lähimpinä oleville kentille. Kompensaatio ohjataan atmosfair.de -järjestön kautta sopivaan kohteeseen, esimerkiksi vuonna 2019 ”Uutta energiaa Nepaliin”. Lentojen kompensoinnilla Äksyt Ämmät saa käyttää markkinoinnissaan Keski-Euroopassa 100 % Klimaschutz-merkkiä (100 % ilmastotuki). Suojelethan sinäkin luontoa!

2. Äksyt Ämmät toimii aktiivisesti Pohjois-Karjalan Biosfäärialueen työ- sekä ohjausryhmässä. Biosfäärialueella on useita ilmastonsuojeluun keskittyviä projekteja, joiden tavoitteena on kartoittaa ja hyödyntää alueellisia vahvuuksia matkailun kehittämisessä ja tuoda palvelut helposti ja houkuttelevasti saataville.

3. Äksyt Ämmät on palkittu vuoden 2017 kestävän kehityksen kärkiyrityksenä Visit Finlandin toimesta. Vuonna 2020 Äksyt Ämmät on käynyt läpi myös kestävän kehityksen prosessin ja saavuttanut Sustainable Travel Finland -merkin. Kansainvälinen TourCert (CSR) -sertifikaatti Äksyillä Ämmillä on ollut käytössä jo vuodesta 2011 lähtien. Sertifikaatin avulla lasketaan yrityksen hiilijalanjälki sen kaikissa toiminnoissa ja pyritään edelleen kehittämään vastuullista matkailua.

4.  Äksyt Ämmät toimii aktiivisesti yrittäjäjärjestössä sekä erilaisissa matkailualan järjestöissä. Käymme usein luennoimassa kansainvälisestä markkinoinnista sekä kestävästä kehityksestä. Kansainvälisesti Äksyt Ämmät ovat mukana Responsible Travel sekä forum anders reisen -verkostoissa.

5. Äksyt Ämmät on kierrättänyt Majatalo Pihlajapuun toiminnasta syntyneet jätteet jo alkuvuosista lähtien. Esimerkiksi kompostimulta laitetaan piparminttukasvimaalle, jotta joka kesä saadaan talvea varten useita purkkeja kuivattua piparminttu- ja suklaaminttuteetä. Kierrätäthän sinäkin majatalossa syntyvät jätteet! Huoneissa on paperikorit, mutta keittiö on varsinainen kierrätyskeskus.

6. Äksyt Ämmien ruokapöydässä syöt itse tehtyjä hilloja, sämpylöitä, kaurakeksejä ja siemennäkkäriä sekä tietysti ruokaa, joka on valmistettu alusta loppuun majatalon kotikeittiössä. Marjamehut ovat myös itsetehtyjä ja useasti kesällä valmistetaan suoraan pihapuiden lehdistä Mannerheimin juomaa mustaherukan tai pihlajanlehdistä. Vieraat saavat myös syödäkseen Koppelon Erän pyydystämää hirveä. Pakastimet ovat täynnä mustikoita, mansikoita, puolukoita ja vadelmia. Tarmo toimittaa ahvenet ja kuhat. Pauli tuo suppilovahverot ja mustatorvisienet kuivattuna suoraan majatalon ovelle. Heinon Tukusta tilataan luomutuotteita ja lähiruokaa suositaan muutenkin. Minnan vanhempien puutarhasta haetaan mehumarjat sekä omenat omenachutneytä varten ja hyvän perunasadon tullessa kaivetaan myös perunat ainakin syksykaudelle. Talossa on myynnissä pohjoiskarjalaisen Unison Brewing Companyn oluita. ”Äkäisen Eukon” hienosta lagerista on tullut ämmien nimikko-olut. Talossa myytävät valko- ja punaviinit ovat luomua. Matkamuistoja ovat neuloneet Jaana sekä Saija! Hunajaa tuottaa Viemenjärven toisella puolella oleva Lipposten maatila.

7. Liikumme lihasvoimin niin pitkälle kuin Pohjois-Karjalan pitkillä välimatkoilla voimme. Majatalosta majataloon tuoteperhe aktivoi vieraat hiihtämään, pyöräilemään ja melomaan majatalosta toiseen. Vieraat haemme yhteiskuljetuksilla lähimmiltä lentokentiltä tai rautatie- ja linja-autoasemilta.

8.  Säästäthän vettä ja sähköä myös majatalossamme. Emännät kertovat tarkemmat ohjeet tuloinfossa. Ohjeet on myös kirjattu huonekansioihin, joista löydät tarkemmat talon säännöt. Talossa käytetään Ole Hyvä-tuotteita. Ekologiset, ihanat ja suomalaiset Ole Hyvä -pesuaineet puhdistavat hellävaraisesti mutta tehokkaasti sekä kodin että kehon. Tuotteiden miedot, miellyttävät tuoksut tulevat aidoista eteerisistä öljyistä. Kaikki raaka-aineet ovat 100 % kasviperäisiä, biohajoavia, ympäristöystävällisiä ja vegaaneja. Käytäthän pyyhkeesi ja kankaiset saunapeffletit uudelleen muutamia kertoja. Pyydettäessä vaihdamme tietenkin pyyhkeet ja liinavaatteet sekä istuinalustat, jos viivyt meillä viikon tai peräti kaksi!

9. Äksyt Ämmät käyttää ammattitaitoisia oppaita, jotka tuntevat talon tavat, paikallisen luonnon sekä kulttuurin. Oppaat kertovat mielellään myös tarinoita, pyytämättäkin! Minna sekä Kirsi ovat Suomen Opasliiton kouluttamia matkaoppaita. Heidät voi tilata mukaan vaikkapa Pielisen kierrokselle.

10. Äksyt Ämmät tarjoavat ohjelmia erityisryhmille. Vision Outdoorin saksalaiset näkövammaiset ovat käyneet hiihto- ja kesälomilla majatalossamme jo viidentoista vuoden ajan. Näkövammaisten lomilla tehdään kaikkea sitä, mitä muillakin lomilla; hiihdetään, lumikenkäillään, melotaan ja vaelletaan. Tandempyöriäkin vuokrataan vieraille tarvittaessa. Naisten lomia Äksyt ovat järjestäneet jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan! Tervetulleita ovat kaikki vauvoista isovanhempiin. Meillä saa tulla myös ”räksyttäviä rakkeja” ja muita karvakavereita. Tule mukaan iloiseen tunnelmaan!

11. Matkatoimistossa toimimme vastuullisesti tuotteistamalla tuotteita, jotka ovat arvojemme mukaisia. Yhteistyökumppanimme jakavat saman arvomaailman ja vastuullisuuden kuin me Äksyillä Ämmillä. Tarvittaessa autamme yhteistyökumppaneita vastuullisuuden polulla kohti vastuullisempaa matkailutuotetta.

12. Toimistomme toimii pitkälti digitaalisesti, joten esim. kierrätettävää paperia jää suhteellisen vähän. 

13.Käytämme toiminnassa laadukkaita ja kestäviä työvälineitä. Tietokoneemme on huolella valittuja kestävän kehityksen mukaisia ammattilaisen valitsemia tuotteita. 

14. Haluamme kehittää edelleen vahvaa brändiä yritysvastuusta. Kestävän kehityksen mukaiset teot, läpinäkyvyys ja vastuullisuusviestintä kasvattavat asiakkaan luottamusta ja ovat ohjenuora päivittäisessä tekemisessämme.

15. Meillä on ympäristötekoihin sitoutunut työyhteisö. Olemme motivoituneita ja työssämme toteutamme ratkaisuja ympäristöarvoihin pohjautuen. Olemme erityisen ylpeitä yhteistyöverkostostamme, jonka kanssa saamme tehdä vastuullista työtä matkailun parhaaksi.