Karelia à la Carte - makumatka Pellolta pöytään

Karelia à la Carte - makumatka Pellolta pöytään

Taitokortteli, Koskikatu 1, 80100 Joensuu

Karelia à la Carte - makumatka Pellolta pöytään

Karelia à la carte -makumatkalla tulevat tutuksi ruoantuotanto pellolta pöytään, karjalainen ruokakulttuuri ja European Region of Gastronomy tunnustuksen myötä käynnistynyt itäisen Suomen Taste Saimaa -yhteistyö.

Tervetuloa ainutlaatuiselle ruokamatkalle karjalaiseen keittiöön! Karelia à la carte – Rakkaudella!


Ruokamatkalla vieraillaan maatilalla, maatilamatkailutilalla, jatkojalostusyrityksessä sekä paikallisia tuotteita myyvissä yrityksissä. Matka käynnistyy Joensuun Kauppahallin Emman Puodista, jossa nautitaan tervetuloa -maljat  Akselin Herkkupajan pakastekuivattujen mansikoiden ja mansikkavaahtokarkkien kera. Emman puodilta suunnataan TaitoKortteliin, jossa voi tutustua karjalanpiirakkakahvittelun lomassa pohjoiskarjalaiseen käsi- ja taideteollisuusalan yrittäjyyteen ja vaihtuvaan näyttelyyn vanhan puutalokorttelin viehättävässä miljöössä.

Maatilamatkailu VillaValkean vanhan tuvan historiallisessa tunnelmassa puulieden ääressä leivotaan yhdessä sultsinoita - karjalaisia perinneleivonnaisia, joita päästään maistelemaan lounaalla paikallisten ja oman tilan tuotteiden kera. Navettavalkea Oy:ssä tutustutaan luomuemolehmätuotantoon ja -viljanviljelyyn, nykyaikaiseen maatalouteen itäsuomalaisessa ympäristössä. Marjojen ja hedelmien jatkojalostukseen, hunajantuotantoon, kynttilöiden valmistamiseen ja suoramyyntitilan toimintaan tutustutaan Soinilan Oy:ssä. Jokaisessa kohteessa on yritysesittely. Kaikkia matkalla tapaamiamme yrittäjiä yhdistää se, että he tekevät hyvää, tiivistä yhteistyöt muiden ruokamatkailutoimijoiden kanssa. Yhteistyössä syntyy makuja, joilla on juuret! 
 

Opastettu päiväretki Pohjois-Karjalassa 9-17 | Ohjelma 

Klo 9.00 Joensuun Rautatieaseman bussipysäkki. Tervetuloa Pellolta pöytään ruokamatkalle!
Klo 9.15 Emman Puoti, Joensuun Kauppahalli
”Puotimme valikoimaan kuuluu kotimaiset ja paikalliset tuotteet. Puodista öydät ekologisia pientuottajien tuotteita kosmetiikasta elintarvikkeisiin. Pyrimme pitämään valikoimamme uniikkina ja ajankohtaisena.”
Emman Puodissa on myös yrittäjien oman tilan Akselin Herkkupaja Oy:n tuotteita.
”Akselin Herkkupaja Oy valmistaa oman maatilan luomumansikoista pakastekuivaamalla herkullisia ja rapeita naposteltavia niin allergiavapaalla suklaakuorrutuksella kuin ilmankin. Lisäksi mansikoista valmistuu pehmeää ja makoisaa vaahtokarkkia. Muita tuotteita ovat mm. glögit, mehut, hillot ja siirapit, luomumansikasta tietenkin.”

Tervetuloa -maljat pakastekuivattujen mansikoiden, mansikkavaahtokarkkien ja suklaakuorrutettujen mansikoiden kera.
Emman Puodin ja Akselin Herkkupajan toiminnan esittely. - yrittäjät Riikka ja Kalle Tervonen

Klo 10 Kauppaneuvoksen kahvila
TaitoKortteli, Koskikatu 1 Joensuu.
”Taitokortteli on Joensuun keskustassa toimiva matkailu-, käsityö- ja kulttuurikortteli.
Vuosien varrella Taitokorttelista on muodostunut matkailijoiden, kaupunkilaisten, käsityön ammattilaisten ja harrastajien keskus. Monipuolinen tarjonta koostuu kahvilan, myymälöiden ja taitokeskuksen palveluista. Alueella järjestetään korkeatasoisia näyttelyitä ja erilaisia tapahtumia. Viihtyisä ympäristö ja vanhan puutalokorttelin tunnelma kutsuvat viettämään aikaa ympäri vuoden ainutlaatuisessa miljöössä keskellä kaupunkia. Tervetuloa!”
Aamukahvit karjalanpiirakoiden kera.

Karjalanpiirakoiden päällä on Pielisen Kalan marinoituja savumuikkuja, Puruveden Savukalan lohta, Pesosen Kanalan munavoita, Viherkasteen tilliä ja Tuoteankkurin 4-sortin relissiä.
- Toiminnan, historian esittely. – toiminnanjohtaja Tuija Tekin, Taito Pohjois-Karjala ry
- Vaihtuva näyttely
- Kierretään TaitoKorttelin myymälöissä.

Klo 11.15 Lähtö TaitoKorttelista. Matkalla ruokamatkan opas kertoo pohjoiskarjaisesta ruoantuotannosta pellolta pöytään ja karjalaisen ruokaperinteen ominaispiirteistä ja siitä, miten perinteet näkyvät edelleen päivittäisissä kulutustottumuksissa ja elintarviketuotannossa.
- Tutuksi tulevat myös Taste Saimaa - ja European Region of Gastronomy Saimaa -yhteistyö sekä Karelia à la carte -verkosto.

Klo 12 Maatilamatkailu VillaValkea
Karvolanmäentie 102 A Tikkala, Tohmajärvi
”VillaValkea on tarina, jossa arki ja juhla kohtaavat.
Perinteet, muistot ja historia kohtaavat sinut astuessasi sisään VillaValkean tuvan ovesta. Vanhat ajan patinoimat,
tumman ruskeaksi muuttuneet hirret huokuvat rauhaa ja tunnelmaa. Kammareiden kaunis ja yksilöllinen sisustus kutsuvat pysähtymään.”
- Emäntä Mari Kärki-Puustinen yritysesittely -kierros
- Leivonta työpaja: Leivotaan yhdessä sultsinoita.
- Lounas, jossa on tarjolla yhdessä leivottujen sultsinoiden kera perunavelliä pitäjän 
metsäsienisalaatilla ja mm. pikkelöityjä kasviksia, lähivesien kalaa, oman tilan naudanlihaleikkelettä, mallasleipää.

Klo 13.30 Lähtö Villavalkeasta
Klo 14 Navettavalkea Oy

Valkeasuontie 578 Onkamo Tohmajärvi 
”Navettavalkea on Tohmajärvellä toimiva luomuemolehmätila. Tilalla on noin satapäinen Hereford- ja Hf-risteytys karja. Navettavalkean tilalla pääset tutustumaan emolehmätuotantoon, nykyaikaiseen maatalouteen itäsuomalaisessa ympäristössä." 
- Navettavalkean emolehmätilan esittely, Isäntä Urho Puustinen ja emäntä Mari Kärki.
- Esittelykierros ja kurkistus nykypäivän maataloustuotantoon.
- Iltapäiväkahvit marjapiirakan ja Kosilkkan jäätelön kera kokoustilassa, josta avautuu ikkunan takaa näkymät emolehmäpihattoon.

Klo 15 Lähtö Navettavalkeasta
klo 15.30 Soinilan Oy

Parkkilantie 120 Joensuu
”Soinilan Oy valmistaa kuplajuomia, kuohujuomia, glögejä ja mehuja oman tilan ja lähitilojen marjoista ja hedelmistä sekä Tuliniekan kynttilöitä. Tilalla on myös
hunajantuotantoa. Tilapuodissa on myynnissä myös muiden paikallisten yritysten tuotteita. Soinilan toiminta-ajatuksena on tarjota kaikille astetta parempaa. Luonnon aitoja makuja ja iloja, mitkä on jo usein unohdettu. Pienesti parasta, ihan luvattoman hyvää on motto, millä haluamme tätä yritystä johtaa ja tuoda omalla
työllämme lisäarvoa, iloa ja makua jokaisen elämään.”
- Soinilan tilan esittely – yrittäjät Piia ja Markku Soininen
- Juomamaistiaisia, ostomahdollisuus tilapuodilla

Klo 16.30 Lähtö kohti Joensuun keskustaa
Noin klo 17 Takaisin Joensuun Rautatieasemalla

Sydämelliset kiitokset Pellolta pöytään makumatkalle osallistumisesta! Kiitokseksi tuliaiskassit. Karelia à la carte – Rakkaudella!

Rynmäkoko: min 15 henkilöä
Hinta: / henkilö: Kysy tarjous!

Lisätilauksesta:
Vaihda farkut verkkarihousuun. Jatka tutustumista Pohjois-Karjalaan majoittumalla aivan Joensuun keskustassa sijaitsevassa persoonallisessa ja vastuullisesti toimivassa Huoneistohotelli Lietsussa. Hotellin henkilökunnalta saat myös mukavia vinkkejä lähialueiden muista palveluista.
- Varaa samalla iltapala huoneeseen tai aamiainen viihtyisässä tuvassa - lähiruokaa parhaimmillaan!

Linkit:
https://emmanpuoti.fi/, https://www.akselinherkkupaja.fi/
https://taitokortteli.fi/
https://villavalkea.fi/
https://villavalkea.fi/navetta-valkea/
https://www.soinilan.fi/