Karjalan kierroksen parhaat pitopöydät ja paikalliset palkitut juomat

Karjalan kierroksen parhaat pitopöydät ja paikalliset palkitut juomat

Salmenkyläntie 81 , 75500 Nurmes

Tervetuloa parhaisiin pitopöytiin, olkaa hyvä!

Tällä retkellä paikalliset juomat ja ruoat kulkevat käsikädessä. Matka kulkee viinehtimöstä pitopöytien kautta panimoihin tutustuen samalla karjalaiseen vieraanvaraisuuteen ja nähtävyyksiin. Tervetuloa todelliselle kulinaristin kierrokselle Pohjois-Karjalaan!

1. Päivä Tervetuloa Valamon luostariin
Opastetulla luostarikierroksella nähdään alueen molemmat kirkot ja kuullaan luostarin historiasta. Luostarikierrokselta siirrymme tutustumaan viinin valmistukseen ja maistelemaan luostarin omia tuotteita viihtyisässä viinituvassa.

Illallisella nautimme Slaavilaisen pitopöydän antimista
Alkupalat
Graavisuolattua lohta
Venäläistä silliä
Savulohta tai savumuikkuja
Luostarin mätihyytelöä
Savustettua saksanhirveä, pihlajanmarjahyytelöä
Suolakurkkuja smetanan ja hunajan kera
Luostarin hapankaali, sienisalaatti ja tuoresalaatti
Karjalanpiirakoita

Pääruoka smetanakalaa
Jälkiruoka: Hedelmiä, samovaariteetä ja vadelmahilloa, Luostarin pikkuleipiä ja makeisia

Pitopöydän juomasuositukset:
Valamon punainen, tammitynnyrissä kypsytetty mustaviinimarjoista ja variksenmarjasta Valamossa valmistettu viini
Valamon Valo, valkoinen viinimarja, viherviinimarja ja keltainen karviainen
Jälkiruokaviini, valkoinen viinimarja ja lakka
Kultahunaja (likööri) Hunaja, pihlajanmarja ja mehiläisvaha

  • Majoitus Valamon opistohotellissa 2 hh 

2. Päivä 
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Joensuuhun. Käymme tutustumassa Honkavuoren Panimolla ja olutpuodissa.
Joensuusta matkaamme Ilomantsin Pogostalle ja Parppeinvaaralle. Lounas nautitaan Karjalaisessa ravintolassa Parppeinpirtillä 

Parppeinpirtin Nykykarjalainen pitopöytä:
Ruokajuomana: Hermannin mustaviinimarjamehua, perinteistä kotikaljaa ja vettä 
Pirtin perinneleipomosta: Karjalanpiirakat ja vatruskat munavoin kera
Salaatteja ja alkupaloja:
Kylmäsavulohta, savusärkeä, smetana- ja sherrysilliä
kasvisterriinejä ja kurkkuveneitä
Vihersalaattia ja valkosipulista salaatinkastiketta, tomaatti-sipulisalaattia
Salaattijuustokuutioita, tilli-etikkakurkkuja, marinoitua punasipulia
Valkosipulista porkkanaraastetta, Valamon luostarin hapankaalia
Kkarjalaista kaalia, metsäsienisalaattia sekä porkkana-puolukkahilloa 
Pääruokana: Uunikermalohta ja karjalanpaistia, uunijuuresten ja keitettyjen perunoiden kera
Jälkiruokana: Raikasta marjakiisseliä
Kahvia ja haudutettua teetä

Juomasuosituksena Hermannin viinitilan palkitut juomat. 
 
Ruokailun jälkeen tutustuminen opastetusti Parppeinvaaran runokylään

Viinitorni
Runokylästä jatkamme matkaa Hermanni viinitornille. Hermannin Viinibaari (vesitornin huipulla) voi nautiskella 33 metrin korkeudessa huikeiden näköalojen lisäksi Hermannin Viinitilan tuotteita, niistä valmistettuja cocktaileja ja muita juomasekoituksia. Tarjolla on myös kahvia ja teetä, virvokkeita, itse tehtyjä pikkusuolaisia ja -makeita leivonnaisia. Vierailulla viinitornissa omakustanteiset kahvit ja virvokkeet.

Möhkön Rajakartano

  • Majoitus, Illallinen ja iltasauna Rajakartanolla. Rajakartanoa ympäröivät mäntymetsät, Koitajoki koskineen, puhdas luonto ja historiallinen Möhkön kylä. Itärajan läheisyys luo mystisen tunnelman. Tämä entinen rajavartioasema on taannut alueen turvallisuuden ja rauhan vuosikymmenten ajan, ja niistä nautimme täällä edelleen.


3. Päivä
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Kolille kansallismaisemaan. 

Maisemakierros
Teemme upean opastetun maisemakierroksen Kolin kansallismaisemaan. Kävelyretki tehdään Kolin kansallispuiston korkeimmille näköalapaikoille Ukko-, Akka- ja Paha-Kolille. Opas kertoo retken aikana tarinoita Kolin historiasta, luonnosta ja kulttuurista, sisältäen tarinoita taiteilijakareliaaneista tämän päivän taiteilijoihin. Aikaa on myös valokuvaamiseen, reitillä on monta kaunista maisemapaikkaa. Reitillä skoolataan ja kohotetaan alkoholiton Mantsin Makien Satasarvisen juomaa -malja Kolin kansallismaisemalle.

Gastropub Kolin Ryynänen
Kolilta laskeudumme alas Kolin kylälle lounaalle Gastropub Kolin Ryynäseen
Lounaaksi on katettu Kolin Panimon oluessa haudutettua possun kassleria ja perunamuussia.
Jälkiruokana on Olutjäätelöä ja hunajakakkua.
Kolin Ryynäsessä voi nauttia Kolin Panimon oluita, viinejä ja siidereitä.

Kolin Panimo
Lounaan jälkeen matka jatkuu kohti Nurmesta ja Bomban karjalaiskylää. Matkalla pysähdymme Suomen kivikeskuksessa ja Kolin panimossa. 

  • Nurmeksessa majoittuminen Bomban karjalaiseen kylpylähotelliin 2hh. Kylpylän vapaa käyttö.

Ilta ja koko retki huipentuu Karjalaisiin pitoihin Majatalo Puukarin Pysäkillä
Hilpeä herkkujen täyteinen ilta alkaa majataloon tervetuliaisjuoman merkeissä. Anni-emäntä toivottaa vieraat tervetulleiksi majatalon pitoihin. Pitojen menu koostuu alueen palkituista juomista ja puhtaasta paikallisesta luomuruoasta, joka valmistetaan karjalaista ruoanlaittotapaa noudattaen.

" Kaikki ruoka mitä meidän pöydässämme on tarjolla, kumpuaa kunnioituksesta mahtavaa luontoa ja puhtaita raaka-aineita kohtaan. Suosimme lähellä tuotettuja raaka-aineita ja tuotteita ja otamme päivittäisessä toiminnassamme huomioon kestävän ja vastuullisen toiminnan periaatteet. Olemme ylpeitä vaaliessamme entisaikojen ruoanlaittotapoja, olemme ylpeitä omasta käsityöläisyydestämme ja siitä, että voimme antaa vieraillemme aidon makumatkan perinteisiin. Ruoka tarjoillaan ilolla ja ammattitaidolla jokaisen vieraan nautittavaksi. Itäsuomalainen emännyys on meissä syvästi juureutunut, se luo vieraille hyvän tilan nauttia ruoasta ja juomasta. Emännyyteen kuuluu myös tarinointi maaseudun elämästä. Emännän tarinoilla viedään vieraat matkalle itäsuomalaiseen kulttuuriin huumorilla höystäen. Haluamme antaa vieraille mukaan palan makumuistoja ja tunteen aidosta pysähtymisestä.

Illan menu tarjoaa ainutlaatuisen kokonaisuuden, jossa voit maistella sesongin parhaita makuja lautasellasi ja inspiroitua. Ruoan muoto ja maku muuttuu luonnon satokauden tarjonnan mukaan. Ruoan ja juoman liitto on aina ollut meille nautiskelijoille tärkeää. Ja mikä on hienointa, että voimme antaa hienot makuparit karjalaiselle ruualle meidän oman lähialueemme juomista."

-  Anni emäntä, Majatalo Puukarin Pysäkki   - 

Pitojen menu
Alkujuoma: Kalavela Distelleryn Gin&Tonic

Ruisleipää, siemenvoita 
Keitinpiirakoita
Villivihannessalaattia
Valkokaalta
Punajuurta
Metsäsieniä
Tönkkösuolattua haukea
Ossos bucco hirvestä
perunaa
lanttua
Uunirahkaa
Menun makukokonaisuus sisältää yhteensopivat juomat alkuruoalle, pääruoalle ja jälkiruoalle.
Tämän menun saa myös alkoholittomana. 

  • Paluu takaisin Bomballe.

4. Päivä
Aamiaisen. Mahdollisuus aamu-uintiin.
Kotimatkalle.

Hinta: 620€ /hlö. 3 vrk, 4 päivää
Hinta sisältää majoitukset aamiaisella ja ohjelman ruokailut (palkitut juomat eivät kuulu menujen hintaan) sekä ohjelmassa mainitut opastetut kierrokset sekä pääsyliput käyntikohteisiin.

Saatavuus 1.6.-30.8.2024
Ryhmille min 10 henkilöä.
Kuljetus ryhmän omalla bussilla.
Lisähinnasta: lisävuorokaudet, opastukset eri paikkakunnilla.